Log in

Klik hier om in te loggen


Wachtwoord vergeten?

Nog geen inlog? Registreer nu
Om misbruik van dit formulier door spamrobots te voorkomen, vragen wij u hier het controlewoord stowa in te vullen!

Platformdag Nieuwe Sanitatie, met als thema: gezondheid

Terug
Locatie
Contactpersoon
Bert Palsma
Doelgroep
Datum
28-09-2017 tot --

Het thema gezondheid is niet alleen bij centrale, maar ook bij nieuwe sanitatie actueel. Afvalwater, oppervlaktewater en afstromend regenwater kunnen ziekteverwekkende organismen en microverontreinigingen bevatten die onze gezondheid kunnen aantasten. Via waterzuiveringsinstallaties, (regenwater)overstorten en dergelijke komen deze deels in het milieu terecht en is er contact met mens en dier mogelijk. Hoe erg is het en wat zouden we eraan kunnen doen?

Tijdens de platformdag Nieuwe Sanitatie op 28 september 2017 proberen we een realistisch beeld te schetsen van de gezondheidsrisico’s waar we nu met conventionele sanitatiesystemen mee te maken hebben en hoe dat kan veranderen met de komst van decentrale systemen. Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden geven we aan hoe in een aantal projecten met het thema is omgegaan.

Achtergronden

Bij de implementatie van meer duurzame decentrale systemen lijkt het er soms weleens op dat nieuwe systemen aan veel hogere eisen moeten voldoen dan de conventionele systemen. Dat komt waarschijnlijk voort uit de zorg dat we er qua gezondheid niet op achteruit willen gaan. Het helpt daarbij niet dat er ook over de huidige systemen nog veel onbekend is en daarmee ook alle risico’s op voorhand niet kunnen worden uitgesloten. Maar betekent dat dat er een rem moet zijn op elke ontwikkeling waarvan we de impact niet geheel kunnen overzien?

Tegelijkertijd staan ook de maatschappelijke ontwikkelingen niet stil en wordt er gezocht naar mogelijkheden om afvalwater (voorheen een afvalstof) als grondstof te benutten en er producten uit terug te winnen. Dat gebeurt op grote én op kleine schaal. Maar wat betekenen die ontwikkelingen voor de gezondheidsrisico’s van ons afvalwaterstelsel?

Doelgroep

De bijeenkomst is bedoeld voor beleidsmedewerkers van waterschappen en gemeenten, adviseurs en kenniswerkers die betrokken zijn bij het inzamelen, transporteren of verwerken van afvalwater in Nederland.

Meer informatie en aanmelding

Voor specifieke vragen kunt u een email sturen naar swart@stowa.nl. U kunt hem ook een email sturen als u onderwerpen wilt aandragen voor de volgende Platformbijeenkomst.

>Aanmelden

Wilt u op de hoogte blijven van de programma's, projecten en bijeenkomsten van STOWA? Meld u direct aan voor onze digitale nieuwsbrief rechtsboven op onze homepage.